Mijn " army life" TIPS!




Tips van een “ army wife”


Op deze pagina geef ik wat tips die misschien handig zijn als je voor het eerst een uitzending ingaat of als je tegen dingen aanloopt tijdens een uitzending. Ze zijn geschreven uit mijn eigen ervaring, en voor mij was het handig geweest als ik sommige tips al eerder had gelezen/gehoord.

Tips voor jezelf


Blijf rustig, alles komt goed.

Wat ik vooral heb moeten leren is rustig blijven en gewoon doorgaan. Bij defensie gaat niks zoals je verwacht, en iets plannen is er al helemaal niet bij. Je moet dus altijd rekening houden dat datums, tijden, afspraken en locaties veranderen. De 3 maanden voor onze eerste uitzending waren heel erg onzeker. Dan moest hij wel weg, dan weer niet, dan over 1 maand, toen pas over 3 maanden. Uiteindelijk kregen wij 6 weken voor vertrek te horen dat manlief op uitzending moest. In die maanden schoot ik regelmatig in de stress door de onzekerheid. Dit kwam mijzelf en ons gezin niet ten goede want het zorgde voor heel veel spanningen. En juist dat is iets dat je voor een uitzending niet wilt hebben. 


Praat, schrijf en deel je gevoelens.


De eerste weken van onze eerste uitzending deed ik of alles goed ging. Ik was die “ sterke” vrouw die de hele wereld verwachte dat ik was. Ondertussen werd ik van binnen steeds somberder omdat ik een toneelspel opvoerde. Toen we 6 weken in de uitzending zaten stortte ik in en kon ik mijn toneelspel niet langer volhouden. Gelukkig kon ik praten met iemand van mijn familie over alles wat mij bezighield en dat heeft mij geholpen. Dus praat en deel je gevoelens met iemand die je vertrouwd. Vaak is het even vertellen van je zorgen de oplossing. Ikzelf heb deze gevoelens tijdens de uitzending nooit met manlief gedeeld. Voor hem deed ik of alles goed ging, als bescherming voor hem.

Zorg voor projecten.

Wij hebben nu 3 uitzendingen meegemaakt. Misschien niet allemaal super lang, maar wel lang genoeg om ons huis op te knappen. Om bezig te blijven en om mijn gedachten te verzetten ben ik gaan schilderen, behangen, kamers opnieuw in gaan delen, tuinen om gaan ploegen en feestdagenprojectjes op gaan zetten. Dus pak een kwast en ga aan de slag in je huis.

Geniet!

Het klinkt misschien vreemd maar ondanks alle zorgen, verdrietige momenten en het gemis heb ik ook geleerd om te genieten van sommige dingen. Een kaartje met lieve woorden, een pakketje van manlief of even een telefoontje met zijn stem op het juiste moment liet mij soms alles vergeten. En heel stiekem genoot ik ook weleens van het zelf kunnen kiezen wat ik kijk op de tv ( zoetsappige romantische films) of het ongestoord in bed een zak chips leeg eten ( manlief heeft een hekel aan eten in bed, en dan vooral chips). Het meest genoot ik van het moment dat hij eindelijk die deur door komt op het vliegveld. Alles om je heen vergeet je dan en dat ene moment maakt al die maanden wachten in een keer goed. De gedachte aan dat moment zorgt elke keer voor vlinders in mijn buik en het maakt de uitzending voor mij net iets makkelijker. Dus geniet!
 

Houd rekening met veranderingen.

Iedere militair die thuiskomt is anders als de dag dat hij vertrok. De militairen maken tijdens een uitzending van alles mee, en soms zijn dit vreselijke gebeurtenissen. Dit heeft natuurlijk invloed op de militair. Gelukkig is dit ook vaak niet het geval, maar toch komt niemand terug zoals hij vertrokken was. Manlief heeft tot nu toe vrij rustige uitzendingen gehad waarbij niks ernstigs gebeurt is. Maar ook hij kwam “ anders” terug. Gelukkig niet op een negatieve manier, maar meer op een “ volwassener” manier. Daarbij merkte ik dat manlief af en toe nog met zijn gedachten in het missie gebied zat. Het duurt dus even voordat ze “ geland” zijn. Ook van mezelf merkte ik veranderingen. Omdat je zolang alleen bent heb je een bepaald ritme en gewoontes opgebouwd. Als dit ineens weer veranderd word raak je de weg een beetje kwijt en functioneer je minder goed. Het duurt dus echt een tijd voordat je weer terug in een ritme bent. Neem daar de tijd voor.
 

Tips voor jou en je kinderen.


Bereid je kinderen zo goed mogelijk voor.

Toen wij wisten dat manlief op uitzending moest had ik me van te voren al goed ingelezen hoe andere gezinnen dit hadden gedaan. Ik wist dus precies wat waarschijnlijk voor onze kinderen het beste zou werken. En dus ging ik aan de slag met een snoeppot, foto’s, cadeautjes en kaartjes. Manlief zorgde voor het boekje van “ papa muis op uitzending” en  vanaf ongeveer 3 weken voor vertrek hebben wij dit boekje elke avond voorgelezen en de kinderen verteld dat papa weg moet naar een ander land. Omdat de kinderen toen net 4 jaar waren hebben wij het verhaal uit het boekje aangehouden en gezegd dat papa huisjes ging bouwen in een ander land om mensen te helpen.

Zorg voor rituelen.

Ons leven zit voor, tijdens en na een uitzending vol met rituelen. Het begint met het voorlezen van het boekje “ papa muis op uitzending” en ongeveer een week voor vertrek maken wij bij mijn ouders gezinsfoto’s. Manlief heeft dan het uniform aan waar hij mee vertrekt ( hij is in het groen en kaki weg geweest) en we maken foto’s van ons viertjes, manlief met de kinderen en manlief met ieders 1 kind. De dagen voor vertrek is manlief altijd een paar dagen vrij en in onze agenda staat een groot kruis. Deze dagen zijn voor ons als gezin en wij plannen dan helemaal niks. Op de dag van vertrek komen meestal een paar opa en oma’s die meerijden naar het vliegveld. Ikzelf zorg er altijd voor dat ik niet hoef terug te rijden dus ik zorg altijd voor vervoer van mij en de kinderen. Onze kinderen geven dan hun zelfgemaakte cadeau en manlief geeft de gevulde snoeppot, een fotolijst met zijn foto met een kind en een ander afscheidscadeau. Daarna is het alvast thuis goed knuffelen en afscheid nemen en vertrekken we naar het vliegveld. Gelukkig hebben wij alle keren nog de tijd gehad om ook op het vliegveld afscheid te nemen maar dit is niet altijd het geval. Samen met de kinderen en de opa’s en oma’s zwaaien we papa uit als hij door de deur gaat en dan gaan we naar huis. De kinderen hebben standaard thuis een flinke huilbui en ook ik houd het altijd niet droog. Maar zodra de tranen gedroogd zijn probeer ik een leuke draai aan de dag te geven en gaan we met z’n 3 iets leuks doen. Het is vaak iets kleins zoals een bezoekje aan het tuincentrum waar de kinderen kunnen spelen, of een bezoekje aan de kapper ( onze kinderen gaan graag naar de kapper) . S’ avonds mag dan het 1ste snoepje uit de snoeppot gehaald worden.
De dag van thuiskomst staat ook bol van de rituelen bij ons. Het is dan bij ons groot FEEST! Ikzelf ben al een week aan het stressen om het huis schoon te maken en mezelf zo mooi mogelijk eruit te laten zien ( niet dat het voor manlief iets uitmaakt). De dag van thuiskomst gaan we eerst ballonnen, taart en slinger halen. Ik versier de binnenkant en buitenkant van het huis met ballonnen, een spandoek en vlaggetjes en ongeveer 2 uur voor thuiskomst komen weer bijna alle opa’s en oma’s. We vertrekken naar het vliegveld en de kinderen nemen hun helium welkom thuis ballonnen mee. We zorgen dat we op tijd op het vliegveld zijn want we hebben al 2 keer mee gemaakt dat het vliegtuig te vroeg land.  Ik zorg er altijd voor dat we vooraan bij de deur staan zodat de kinderen naar hun papa kunnen rennen. En ik zorg ook altijd voor iemand die foto’s maakt. Als manlief dan door de deur is en iedereen goed geknuffeld heeft dan krijgen de kinderen van manlief op het vliegveld een medaille. Het is gewoon een goedkope speelgoed medaille die je bij iedere winkel kunt kopen, maar voor onze kinderen is het een beloning. Daarna gaan we naar huis en manlief heeft voor de kinderen altijd een klein cadeautje dat ze thuis krijgen. Ondertussen zetten een paar oma’s koffie en eten we allemaal gezamenlijk taart. Iedereen gaat snel naar huis want ze snappen allemaal dat het gezinstijd is. Manlief en ik leggen samen de kinderen in bed en de kinderen geven hun fotolijst met papa terug aan papa. De dagen na thuiskomst is het nog steeds feest bij ons. Manlief hoeft helemaal niks van mij, het enigste wat hij hoeft te doen is veel knuffelen en spelen met de kinderen. Na ongeveer 2 dagen haal ik de slingers en ballonnen eraf en proberen we weer terug te keren in ons dagelijks ritme.
   

Maak herinneringen!

Omdat wij bij elke uitzending dezelfde rituelen hebben en we nu al 3 uitzendingen het afgelopen jaar gehad hebben, puilt ons huis uit van knutselwerken, foto’s en cadeautjes. Maar ik bewaar alles want het zijn allemaal herinneringen. Voor vertrek maak ik veel foto’s en manlief schrijft kaartjes en brieven. Dit alles is zodat als manlief toch sneuvelt ik later aan de kinderen kan laten zien hoeveel manlief van ze houdt. Manlief is ook met de kerst periode weggeweest. En vlak voor vertrek heb ik een glazen kerstbal gekocht waar manlief z’n vingerafdruk op heeft gezet. Toen de kinderen en ik de kerstboom gingen versieren hebben wij allemaal onze vingerafdruk erbij gezet. Zo was manlief toch bij ons met de kerst.
De rest van alle kaartjes, brieven, tekeningen en cadeautjes die we tijdens en voor de uitzending hebben gemaakt heb ik ook allemaal bewaard. Dit alles gaat dadelijk na de uitzending in 1 grote doos. De uitzendingen blijven dan voor altijd een herinnering.

Knutsellen!

Wij knutselen heel wat af voor en tijdens een uitzending. Tekeningen, doosjes, foto’s, kalenders, je kunt het zo gek niet bedenken of wij knutselen het. De kinderen vinden het allerleukst om voor de postpakketen te knutselen.

Maak samen creatieve postpaketten.


Wij maken van de postpakketten hele knutselprojecten.  De kinderen vinden het leuk om te doen en manlief vind het ook leuk om een vrolijk pakket te ontvangen. Wij hebben het afgelopen jaar een “ keep on smiling” pakket, een verjaardags pakket, 2 kerstpakketten en een bijna thuis pakket gemaakt. In de pakketten stop ik naast de dingen die manlief lekker en leuk vind om te ontvangen ook cadeautjes die aansluiten bij het thema. Het zijn altijd goedkope cadeautjes die meestal ook nog grappig zijn. De creatieve postpakketten zijn heel makkelijk te maken, het enigste dat je nodig hebt zijn verf, plaatjes, foto’s en een doos. Ikzelf gebruik altijd de post nl doos nr 5. De binnenkant van de doos verf je in een mooi kleurtje, daarna ga je de doos aan de binnenkant versieren met foto’s en plaatjes. De verjaardags doos die wij hadden gemaakt was blauw geverfd en ik had er een foto in van de kinderen met een feesthoedje op en ze hadden de leeftijd van manlief in hun hand. Verder hadden ze een kleurplaat van een taart gekleurd en hebben we de doos daarmee beplakt. Alles wat aan spullen in de doos zat hebben we ingepakt en vlak voor het dichtplakken hebben we de doos volgestopt met serpentines en confetti. Op de doos heb ik een sticker geplakt dat manlief hem pas op of na z’n verjaardag open mocht maken. De kerstdozen waren allebei rood geverfd aan de binnenkant en versierd met zelfgemaakte kerstbomen en sneeuwpoppen. Als cadeautjes hadden we een “ 12 dagen voor kerst” thema. Elke dag mocht manlief een cadeautje open maken en als het laatste cadeautje op gemaakt werd was het kerst. In de cadeautjes zaten een mini kerstboom met lampjes die werkte met een batterij, 2 kerstballen met foto’s van de kinderen en ik heb ook heel veel snoep opgestuurd. Op de pinterest pagina kun je heel veel ideeën op doen.
Een andere tip voor het extra leuk maken van de postpakketten is het rondgaan met kaarten bij familie. Voor zowel de verjaardags als de kerstdozen ben ik bij familie en vrienden langsgegaan met kaarten die ze beschreven. Deze kaarten heb ik in 1 doos verzonden en manlief kreeg zo met kerst en z’n verjaardag toch heel veel kaarten.

Nog een kleine en laatste tip w.b.t de postpakketen.
Ik heb in het “ keep on smiling” pakket 20 enveloppen gedaan met daarin leuke, grappige of lieve teksten en foto’s. Op de enveloppen had ik geschreven “ open wanneer” en bij verschillende enveloppen dan erbij gezet “ je wilt lachen” of “ je me mist” . Je kunt er van alles op verzinnen. Ook een vel of losgeknipte kusjes in het pakket doen is erg leuk. Op de pinterest pagina vind je nog veel meer inspiratie wat je kunt versturen in een postpakket.
 

Vier de verjaardag van de partner ookal is hij/zij op uitzending.

Manlief was met z’n verjaardag niet thuis en dus heb ik op de dag van z’n verjaardag een kleine taart gehaald en die samen met de kinderen s’middags opgegeten. De kinderen kregen ieders een stuk taart met een kaarsje erin en we hebben een verjaardagslied gezongen. Dit alles heb ik opgenomen met mijn telefoon en verstuurd naar manlief.


Tips voor jezelf en je partner.

 

Neem de tijd.

Zodra je partner weer thuis is zul je meteen merken dat het niet meteen zo is als voor vertrek. Je moet echt weer aan elkaar wennen. Dit kost tijd.


Zet een groot kruis in je agenda.


Maak tijd voor elkaar en voor jezelf. Zorg voor geen verplichtingen en doe rustig aan. Wat mij ook erg goed geholpen heeft de dagen na de uitzending is door gaan met het dagelijks leven dat ik en mijn kinderen op dat moment leefde. Mijn man kon na een paar dagen weer rustig meedoen met ons dagelijks leven zonder dat ik hem ergens voor verplichte of iets van hem verlangde.

Houd rekening met verjaardagen en feestdagen.

Als je man op uitzending is en juist in die tijd zijn er verjaardagen ( vooral de kinderverjaardagen ) of feestdagen dan is het handig om hier alvast van te voren aan te denken. Zorg voor vertrek dat je een cadeautje of kaartje hebt dat je namens je partner kan geven aan het kind. Met sinterklaas zat er bij ons in de zak ook een chocolade letter voor manlief terwijl manlief op uitzending was. Dit hebben wij gedaan zodat de kinderen zien dat manlief gewoon bij ons gezin hoort ook al is hij een tijdje niet thuis. Met kerst hadden wij voor vertrek een kerstbal gemaakt met onze vinger afdrukken. Toen ik de kerstboom had opgezet heb ik samen met de kinderen de bal in de boom gehangen en ze vonden het erg leuk dat ons hele gezin een vingerafdruk in de boom had hangen.

GENIET van elkaar!!!


Je bent eindelijk weer samen met jouw geliefde, dus geniet ervan!


2 opmerkingen:

  1. Beste Lynn,
    Goedemorgen,
    Ik ben bezig met een artikel over stellen van wie er eentje veel van huis is. Het enige is, dat ik mannen en vrouwen zoek, die de 40 gepasseerd zijn. Heb je misschien een idee hoe ik met ze in contact kan komen? Of misschien ken je mensen? Je kunt me mailen op ingevanderschee@gmail.com Alvast super veel bedankt!
    Groet Inge

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Lynn,
    Goedemorgen,
    Ik ben bezig met een artikel over stellen van wie er eentje veel van huis is. Het enige is, dat ik mannen en vrouwen zoek, die de 40 gepasseerd zijn. Heb je misschien een idee hoe ik met ze in contact kan komen? Of misschien ken je mensen? Je kunt me mailen op ingevanderschee@gmail.com Alvast super veel bedankt!
    Groet Inge

    BeantwoordenVerwijderen